Međunarodni Ateistički Savez (Ateist Alliance International (AAI)) poziva svjetske vlade na peticiju vladiBangladeša da odmah puste blogere kojisu uhićeni zbog navodnog "vrijeđanja vjerskih osjećaja", te nadalje da zahtijevaju da država poduzme odlučne korake kako bi zaštitila ateiste i vjerske manjine od stvarne i neposredne prijetnje nasiljem. Dana2. travnja, policija je uhitila Subrata Adhikari Shuvo,Mashiur Rahman Biplobi Rasel Parvez.Sutradan, vlasti su zatvorile blogera Asif Mohiuddin,pisca kojeg su 13. siječnja napali militantni islamisti. Mjesec dana nakon napada na Asif-a uslijedilo je nasilno ubojstvo blogera Ahmed Rajib Haidera.

"To što je vlada uhapsilaljude zbog prakticiranje slobode govora i izražavanja, dok su oni sami istovremeno  bili pod prijetnjom religiozno nadahnutih zločinaca,velika je nepravda i sramota za čovječanstvo", rekao je AAI predsjednik Carlos A. Diaz."To je u suprotnosti s temeljnim ljudskim pravima i ustavom Bangladeša."Uhićenja tih blogera,od kojih je su troje paradno sprovedeni u lisicama na konferenciju za novinare 2. travnja, uslijedilo je nakon pritisaka Islamista, koji su organizirali marš na prijestolnicu u vrijeme vikenda 6/7 travnja kako bi zahtijevalismrtnu kaznu za blogere ateiste. "To što je vlada popustila nasilju sektaškog pokreta, uhićujući i zatvarajući web stranice, ne sluti na dobro za budućnost ove zemlje", kazao je Diaz. "Država treba djelovati kako bi se osiguralo zdravo civilno društvo

AAI poziva međunarodnu zajednicu, zabrinute pojedince i organizacije da zauzmu čvrst stav u podržavanju slobode izražavanja i slobode savjesti.Vjerska tolerancija i pluralizam su najjačikada je sloboda izražavanja, uključujući slobodu osporavanja vjerskih stavova, zaštićenaza sve narode.
Molimo kontaktirajte Bangladeško veleposlanstvo u vašoj zemlji kako bi izrazili svoje ogorčenjeovom situacijom te pozvali na oslobađanje blogera i zaštitu njihove osobne sigurnosti.Možete kontaktirati Bangladeško veleposlanstvo u SAD-u ovdje (link to
the Bangladesh embassy in the US ).

Želite li pomoći AAI kako bi doprela do više ljudi prevodećiovaj članak na neki od jezika osim engleskog? Ako je tako, hvala!Molimo kliknite ovdje za obrazac za prevođenje.

O Međunarodnom Savezu Ateista
Međunarodni savez ateista (AAI) jeglobalni savez ateističkih i slobodnomislećih skupina i pojedinaca, sa zadatkom edukacije svojih članova i javnosti o ateizmu, sekularizmui srodnim pitanjima.

Međunarodni Savez Ateista vizija jesekularnog svijeta u kojem javna politika, znanstveno ispitivanje i obrazovanje nisu pod utjecajem vjerskih uvjerenja, već se temelje na razumu, racionalnostii dokazima. Misija Međunarodnog Saveza Ateista  je izazvati i suočiti vjeru, kako bi ojačala globalni ateizam promicanjem rasta i interakcija ateističkih i slobodnomislećih organizacija širom svijeta te poduzimajući projekte međunarodnog obrazovanja i zagovaranja.